Ένα χαρούμενο λιβάδι, μια χαρούμενη τάξη

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008

Μετά από 17 χρόνια διδασκαλίας για ένα πράγμα έχω απόλυτα πεισθεί: ότι τα παιδιά βαριούνται πολύ τη ρουτίνα, τα ίδια και τα ίδια κάθε μέρα. Ορθογραφία, ανάγνωση, ασκήσεις…Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οποιοδήποτε διάλειμμα .

Η αφορμή δόθηκε με το κείμενο στο βιβλίο της γλώσσας « Το χαρούμενο λιβάδι», από το ομώνυμο βιβλίο της Φιλιώς Νικολούλη, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

resize-of-img_0718.jpg

Τα παιδιά αντέδρασαν πολύ θετικά μετά την ανάγνωση του κειμένου, είπαν ότι τους άρεσε πολύ και το συζητήσαμε αρκετά. Εξάλλου το θέμα που θίγει, δηλαδή η αποδοχή της διαφορετικότητας, είναι πάντα ελκυστικό και προσφέρεται για κουβέντα.

Την επόμενη μέρα και αφού έγινε η επεξεργασία του κειμένου και οι ασκήσεις, έφερα στο σχολείο το βιβλίο της Νικολούλη και το διαβάσαμε ολόκληρο.

Επισημάναμε ομοιότητες και διαφορές με το απόσπασμα, σχολιάσαμε γιατί όταν πρέπει να γίνει διασκευή για να μπει ένα κείμενο στο σχολικό βιβλίο πρέπει να έχει μια ορισμένη μορφή ( να μην είναι πολύ μεγάλο, να είναι κατανοητό κ.λ.π.).

Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν, έγραψαν τι τους έκανε μεγελύτερη εντύπωση, σημείωσαν την ταυτότητα του βιβλίου(υπάρχει και ως εργασία αυτό στο σχολικό βιβλίο) και όλα αυτά τα συγκεντρώσαμε και τα κολλήσαμε σε ένα χαρτόνι που το κρεμάσαμε στο ταμπλώ της τάξης μας.

resize-of-rotation-of-img_0717.jpg

Ήταν πολύ ευχάριστη η προσέγγιση αυτή, ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να το επαναλάβουμε και με άλλο βιβλίο. Τα παιδιά δούλεψαν πολύ πρόθυμα και το συμπέρασμα είναι πως η μάθηση πρέπει και μπορεί να είναι μια ευχάριστη διαδικασία για τα παιδιά αλλά και για το δάσκαλο.

Η δασκάλα του Γ2 τμήματος

ΕΛΕΝΑ ΜΩΡΑΪΤΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: