Εκδρομή και Αθλοπαιδιές

Μια εκδρομή με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και σωστά ορισμένο πρόγραμμα είναι συνήθως πολύ πιο ωφέλιμη από πολλές ώρες μάθημα. Είναι γνωστό πως ότι μαθαίνουν τα παιδιά παίζοντας, τους γίνεται βίωμα και μένει στη μνήμη τους χαραγμένο για πάντα. Η χθεσινή μας εκδρομή στο πλαίσιο του Προγράμματος Καλλιπάτειρα ήταν μια από αυτές τις εμπειρίες.

Παρόλο που ο καιρός μας τα χάλασε και ξεκινήσαμε με βροχή, το κέφι ήταν αστείρευτο και η διάθεση στα ύψη.

αγόρια τετάρτης στο προαύλιο

Φτάνουμε στο χωριό Μελιβοία, στο νομό Λάρισας και ξεκινάμε την πεζοπορία μας. Παίρνουν μέρος τα παιδιά της τετάρτης, πέμπτης και έκτης τάξης τριών Δημοτικών σχολείων του νομού Καρδίτσας: Ιτέας, Φύλλου και Ορφανών.

κορίτσια π�μπτης στη Μελιβοία

Το μονοπάτι αρχίζει από τη θέση Πασιά. Περνάμε μέσα από το χωριό. Η Μελιβοία είναι ένα γραφικότατο χωριό χτισμένο στην πλαγιά του Κισσάβου, μέσα στο πράσινο. Σε όλους μας κάνει εντύπωση η ποικιλία της βλάστησης. Ακόμη και τα παιδιά σχολιάζουν το πόσα διαφορετικά φυτά μπορούν να δουν. Τα παιδιά και των τριών σχολείων είναι παιδιά του χωριού μεγαλωμένα στο πράσινο και τη φύση. Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ένα χωριό του Θεσσαλικού κάμπου με κύριες καλλιέργειες τα βαμβάκια και τα στάρια και σε ένα ορεινό χωριό του Κισσάβου γεμάτο καστανιές, οξιές αλλά και πλατάνια, κερασιές, φτέρες, σκίνα, κισσούς, σπάρτα με κίτρινα λουλούδια, πολλά αγριολούλουδα, και άλλα που σίγουρα δε θυμάμαι. Κάτι άλλο που σχολιάζουν τα ίδια τα παιδιά και τα σοκάρει είναι η εικόνα του καμμένου βουνού. Όταν έχεις δει αυτήν οργιώδη βλάστηση και ξαφνικά βλέπεις ένα κομμάτι καμμένο πραγματικά ανατριχιάζεις. Πέρσι το καλοκαίρι μια φωτιά έκαψε μεγάλο μέρος αυτού του πανέμορφου βουνού.

αρχή μονοπατιού

Ξεκινάμε το μονοπάτι από τη θέση Πασιά. Στην αρχή είναι κατηφορικό και το μόνο πρόβλημα είναι ότι καθώς έχει βρέξει και έχει φύλλα κάτω, τα παιδιά γλιστράνε και πρέπει να προσέχουμε πολύ.

Λίγο μετά φτάνουμε στον πρώτο χώρο αναψυχής και κάνουμε μικρή στάση για φωτογραφίες και κολατσιό.

Συνεχίζουμε κάνοντας μια μικρή παράκαμψη για να δούμε τον καταρράκτη. Όλοι ενθουσιάζομαστε, τα παιδιά βγάζουν συνέχεια φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα (χωρίς σχόλια αυτό παρακαλώ). Εκεί έχουμε και την ευκαιρία να πούμε πέντε πράγματα για τη μόλυνση των ρεμάτων και των ποταμών. Εκεί που ρίχνει τα νερά του ο καταρράκτης είναι γεμάτο σκουπίδια. Πλαστικά μπουκάλια χλωρίνης, νερού, πλαστικές σακούλες και άλλα τέτοια. Είναι μια εικόνα που προβληματίζει τα παιδιά.

Θοδωρής στον καταρράκτη

Συνεχίζουμε την πορεία μας και φτάνουμε στη Βρύση Τσουβάλα. Όλο το ρέμα έχει αυτό το όνομα, όπως διαβάζω σήμερα, γιατί παλιά αυτή η διαδρομή ήταν ο μόνος δρόμος για να κατέβουν στα παράλια οι κάτοικοι του χωριού και να μεταφέρουν τα τσουβάλια με τις προμήθειες τους.

Σε λίγο φτάνουμε στο σημείο που το μονοπάτι χωρίζεται: μπορείς αν θέλεις να συνεχίσεις την πορεία μέσα στο δάσος και να φτάσεις στην παραλία, αλλά η απόσταση είναι μεγάλη για τα παιδιά κι έτσι παίρνουμε το δρόμο που φτάνει στο χωριό Σωτηρίτσα. Άλλο ένα χωριό που μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένο αλλά τώρα σιγά σιγά τα σπίτια ανακαινίζονται και ο κόσμος επιστρέφει.

Η πορεία μας εδώ τελειώνει και παίρνουμε τα λεωφορεία για την παραλία της Βελίκας. Στο δρόμο το τοπίο συνεχίζει να είναι πράσινο, οι πλαγιές κατάφυτες. Άλλη μια ευκαιρία να θίξουμε θέματα στα παιδιά, μια άθλια χωματερή που βρίσκουμε στο δρόμο μας. Περνάμε μέσα από τους κερασώνες και καταλήγουμε στην παραλία της Βελίκας. Είναι μεσημέρι πια και είναι ώρα για φαγητό.

Αφού φάμε και περάσουμε και κάποια ώρα στην παραλία για να χωνέψουμε ελαφρώς, αρχίζουμε το δεύτερο κομμάτι του προγράμματος που είναι οι αθλοπαιδειές. Είναι και το κομμάτι που περιμένουν με ανυπομονησία τα παιδιά, αυτό για το οποίο μας ρωτάνε από το πρωί: «Κυρία τί ώρα θα γίνει ο αγώνας;» «Κυρία πότε να φορέσουμε τις στολές μας;» «Κυρία δε βλέπω το γήπεδο και ανησυχώ», «Κυρία εσείς με ποια ομάδα θα είστε;».

αγόρια τρίτης στο εστιατόριο

Όπως είπα και προηγουμένως τα παιδιά που παίρνουν μέρος στην εκδρομή προέρχονται από τρία διαφορετικά σχολεία και πολύ περισσότερα χωριά της περιοχής. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να γίνουν μεικτές ομάδες που να περιλαμβάνουν παιδιά απ’όλα τα σχολεία έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία και την ομαδικότητα, όχι το στείρο ανταγωνισμό. Οι γυμναστές δίνουν μεγάλη σημασία στους προκαταρκτικούς χαιρετισμούς (είναι το κομμάτι που μου αρέσει πιο πολύ απ’ολα στο ποδόσφαιρο, όταν ο αγώνας δεν έχει αρχίσει, οι παίκτες είναι ακόμη καθαροί και δίνουν τα χέρια, δίνοντας ουσιαστικά την υπόσχεση να παίξουν δίκαια). Επίσης όταν μια ομάδα βάζει γκολ, τους θυμίζουμε να χειροκροτάνε. Που θα πάει, κάποτε θα το κάνουν και αυθόρμητα, δε μπορεί! Τα παιχνίδια εξελίσσονται καλά, με χαμηλό σκορ, ούτε που κατάλαβα ποιος νίκησε, δεν έχει και τόση σημασία άλλωστε. Έχουμε και εξοπλισμένο φαρμακείο για να αντιμετωπίζουμε μικροτραυματισμούς και ειδικευμένη στις πρώτες βοήθειες εκπαιδευτικό! Μιλάμε για φοβερή οργάνωση.

αγώνας ποδοσφαίρου

Μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα στον οποίο πήραν μέρος αγόρια κατά κύριο λόγο (με δυο εξαιρέσεις τις φοβερές Μαρία και Φανή) πηγαίνουμε στην παραλία ξανά για αγώνες κοριτσιών μπιτς βόλει. Τα κοριτσάκια ενθουσιασμένα, ένα μικρό της δευτέρας κλαίει απαρηγόρητο γιατί του είπαμε ότι θα παίξουν από τρίτη τάξη και πάνω. Ο αγώνας εξελίσσεται με κοινό όλες τις μαμάδες, τους εκπαιδευτικούς και μερικούς περαστικούς, οι κάμερες δουλεύουν στο φουλ, τα κορίτσια το ευχαριστιούνται απίστευτα.
κορίτσια παίζουν μπιτς βόλεϊ
Η εκδρομή φτάνει στο τέλος της. Καθώς φεύγουμε αρχίζει πάλι να ψιχαλίζει, αλλά δε μας νοιάζει. Είμαστε γλυκά εξαντλημένοι, ο οδηγός του λεωφορείου βάζει ένα σιντί με Χατζηγιάννη και ξεκινάμε για το σχολείο. Φτάνουμε όταν ο ήλιος δύει, τα παιδιά δε λένε να φύγουν από το προαύλιο, σαν να μη θέλουν να τελειώσει αυτή η μέρα…

Άννα Βαρνά

Advertisements

Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: